Je huis verbouwen: alles uitbesteden of zelf klussen

Je huis verbouwen is met recht een klus. Wil je alles uitbesteden of ga je toch liever zelf aan de slag? We geven je een paar tips om het één met het ander te vergelijken.

huis verbouwen

Bezint eer ge begint

Waarschijnlijk ben je op het idee gekomen om je huis te verbouwen door foto’s en tijdschrift waarin alles er prachtig uit zag. Perfect afgewerkte muren en vensterbanken, meubels die precies in de hoeken passen… Het is natuurlijk altijd goed om inspiratie op te doen, maar laat je niet te veel verleiden. Een verbouwing is (bijna) altijd meer werk dan je denkt. Knip je droom op in stukjes en bedenk wat je precies wilt hebben. Zo kun je een begroting maken voor jezelf en bedenken wat je het geld waard vindt.

Vergelijk prijzen en mensen

Laat je daarom goed informeren. Vraag bij verschillende aannemers een offerte aan en bedenk hoeveel tijd en geld je er zelf aan kwijt zou zijn. De beste aanneembaar zijn betrouwbaar en luisteren goed. Het is ook verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook of je het fijne mensen vindt om mee samen te werken. Denk ook niet alleen speciale apparatuur die alleen een aannemer zou kunnen hebben, maar ook het comfort voor dat een bepaalde uitbesteding je kan opleveren. Het kan zijn dat je tijdens je verbouwing ergens tegenaan loopt waar je niet omheen kunt. Het is dan fijn als een aannemer dat op zich neemt zodat je nog energie over hebt om de rest van de verbouwing op je te nemen.

Doe online research

Wist je dat er heel veel instructiefilmpjes op internet staan waarmee je jezelf verbouwing technieken kunt leren? Veel bouwmarkten hebben instructiefilmpjes online gezet. Als je het gereedschap in huis hebt, of gewoon twee rechterhanden, kun je zo wellicht een hoop kosten besparen. Zo kan je er voor kiezen om de afwerking van je huis zelf te doen om daarmee veel kosten te besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afwerken van muren of het leggen van een laminaatvloer. Wist je dat je zelfs je muren zelf kan schuren voor het schilderen met een gehuurde wandschuurmachine? Bedenk wel dat het er op de filmpjes bijna altijd mooier uitziet dan in het echt, mede omdat de werkzaamheden worden uitgevoerd door professionals. Stel jezelf dus niet een te rooskleurig beeld voor.

Denk aan je netwerk

Het is soms niet nodig om allerlei mensen te betalen om jouw verbouwing uit te voeren. Denk ook eens aan vrienden of familie die je kunt vragen om hulp. Misschien profiteren je buren ook wel van jouw verbouwing, vraag dan gerust eens aan ze of ze zouden kunnen helpen. Ook: een verbouwing is zeker een feestje waardig en als het af is kun je mensen ook altijd bedanken door ze uit te nodigen op jouw housewarming.