Hoe bereken je je woonkosten op lange termijn?

Op een mooie woning kan je zomaar op slag verliefd worden. Kopen zonder kijken is dan misschien wel heel aanlokkelijk. Het is wel belangrijk om ook verder dan de dag van vandaag te kijken. Je kunt de woning nu misschien goed bekostigen, maar hoe zit dat in de toekomst? Hoe zullen de lasten voor de woningen zich gaan ontwikkelen? Om een idee te krijgen van wat het je gaat kosten, is het goed om te weten waar je op moet rekenen.

De huidige kosten in kaart

Begin met het in kaart brengen van de huidige kosten. Hoe staat het met je verzekeringen? Wat ben je kwijt aan energie? Wat is de omvang van de OZB? Welk bedrag ben je elke maand kwijt aan je hypotheek, niet te vergeten. Al dit soort zaken kan je voor dit moment goed in kaart brengen. Dit is een goed nulpunt om mee te beginnen. Je weet dan op de korte termijn, ongeveer een jaar of iets langer, wat je kwijt bent. Vervolgens ga je dan rekenen.

verzekeringen

Wat gaat omhoog en wat omlaag?

Sommige kosten zullen alleen maar gaan toenemen in de toekomst. Denk aan je energie en aan je abonnementen. Ook de kosten voor onderhoud moet je hier in meenemen. Die hoeven niet perse te stijgen, maar die zullen zich pas in de toekomst voordoen. Aan de andere kant gaan ook kosten omlaag. Je kan op allerlei zaken besparen. Daarnaast kan bijvoorbeeld je hypotheek lager worden, afhankelijk van het type lening dat je hebt afgesloten. Dit moet je ook meenemen in je berekeningen.

Waar kan je op besparen?

De volgende stap die je kan zetten is op zoek gaan naar besparingen op de lange termijn. Het is een goed idee om bijvoorbeeld te kijken wat er van de verzekeringen af kan. Daarnaast is het altijd goed om te kijken of je energiekosten omlaag kunnen door te vergelijken op het moment dat je een nieuw contract gaat afsluiten. Ook minder energie verbruiken door slimmere apparaten kan helpen. Dit kan allemaal wel wat lastig te berekenen zijn, dus neem het niet te ruim.